...O COM LA TRAMUNTANA, LA LLUNA I LA MAR PODEN AFECTAR A LES PERSONES.

divendres, 15 de març del 2013

PETROLI A L'EMPORDÀ...?



Llegia a ecoguiaempordà que...

Dinou entitats catalanes s'uneixen per recollir signatures contra les prospeccions marines a la costa catalana
S'han unit per obrir una petició en línia a través de la plataforma change.org

Dinou entitats ecologistes de Catalunya han obert una iniciativa per recollir firmes en línia a través del portal change.org. L’objectiu és evitar qualsevol projecte de recerca d’hidrocarburs (gas i petroli) a la costa catalana, ja que malmetria els ecosistemes i la salut de les persones.

Actualment hi ha dos projectes sobre la taula. D’una banda, el de l’empresa Seabird Exploration FZLCC, que sota el nom de “Campaña sísmica en aéreas libres del Golfo del León, frente a las costas de Cataluña y Baleares”, es presenta un projecte de prospecció de la geologia del fons marí en una extensa àrea entre Menorca i aigües nacionals franceses. Aquest projecte es troba en fase d’informació pública de l’Estudi d’Impacte Ambiental, al qual les entitats ecologistes presentaran al·legacions. Aquest projecte ha estat publicat al BOP de la Província de Girona Núm. 15 – 22 de gener de 2013 (https://ssl4.ddgi.cat/bopV1/pdf/2013/15/2013150448.pdf).

El segon projecte és el que anunciava el BOE el passat 17 de gener, on l’empresa Capricorn Spain Limited sol·licitava permisos de prospeccions per localitzar hidrocarburs a la Costa Catalana. El document és accessible a través d’aquest enllaç: http://www.boe.es/boe/dias/2013/01/17/pdfs/BOE-B-2013-1673.pdf. Les entitats presentaran al·legacions al projecte davant la Dirección General de Política Energética y Minas del Ministerio de Industria, Energía y Turismo. Així mateix, les entitats asseguren que, si cal, tiraran endavant els procediments judicials que convinguin per tal d’assegurar que s’aturin aquests projectes o qualsevol altre de característiques similars.

Per visualitzar l’oposició ciutadana, les dinou entitats han obert la recollida de signatures en línia al portal Change.org (enllaç directe: http://www.change.org/es/peticiones/generalitat-de-catalunya-i-dg-pol%C3%ADtica-energ%C3%A8tica-y-minas-aturar-els-estudis-de-prospeccions-marines-a-la-costa-catalana).

També estan promovent que els Ajuntaments catalans aprovin una moció “per instar al govern Espanyol a paralitzar els estudis de prospecció d’hidrocarburs a l’entorn de la costa catalana”. L'Ajuntament de Llançà ha estat el primer a Catalunya ha aprovar-la.

Les entitats ecologistes consideren que la fi del petroli és cada dia més a prop i tècniques com el fracking o les prospeccions marines no donen resposta a aquesta situació. Cal apostar per un canvi de sistema energètic basat en la reducció del consum i la utilització d’energies netes i renovables.

Tots aquests projectes de prospeccions posen en perill els ecosistemes marins, especialment les poblacions de cetacis i de peixos. En aquest sentit, són coneguts els danys acústics que es produeixen sobre els peixos, cefalòpodes, cetacis i coralls. Existeixen molts estudis que demostren que la pesca disminuirà a la zona pel desplaçament dels estocs i els danys produïts a ous i larves.
Cal destacar que l'àrea d'estudi és enorme i afecta zones d’alt valor ecològic i passos de fauna migratòria. Cal tenir present que en aquesta àrea hi ha poblacions de cetacis de gran importància, protegits per diferents Directives, com la Directiva Hàbitats, la Llei del Patrimoni Natural i la Biodiversitat 42/2007 i la Llei 41/2010 de Protecció del Medi Marí. També vulneren diverses directives europees sobre la protecció del medi marí i les seves espècies. Així mateix, la zona d'exploració es situa al costat d’una zona marina que serà protegida dins el projecte LIFE + INDEMARES, finançat pel Ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient i per la Comissió Europea.

Les prospeccions malmetrien els recursos naturals i, alhora, comprometen la salut de les persones i el benestar de la nostra societat. També afectarien l’activitat econòmica de la zona, on el sector pesquer i turístic de tota la costa es veurien alterades.

Cal avançar cap sistemes energètics sostenibles tot començant a treballar en una transició cap a un model on els recursos es destinin a les activitats essencials i es potenciïn activitats com la pesca sostenible i el turisme respectuós.

Les entitats que han impulsat aquesta iniciativa són:

ADENC
Àgora Vilamajor
Aritjol-Salvem el Crit
Associació de Naturalistes de Girona
Associació de Veïns de La Satalia
Associació mediambiental Vall del Ges.Net
Associació per a la Defensa dels Drets dels Animals
Ateneu Juvenil, Cultural i Naturalista de Girona
Centre per la Sostenibilitat Territorial (CST)
Coordinadora per a la Salvaguarda del Montseny
DEPANA
Ecologistes de Catalunya
Ecologistes en Acció
Entrepobles
Gent del Ter
GEPEC-EdC
IAEDEN (Institució Altempordanesa per la Defensa i Estudi de la Natura)-Salvem l’Empordà
OCEANA
Projecte NINAM

Més informació i/o entrevistes:
Associació de Naturalistes de Girona
Enric Cortiñas
m. 615 69 49 99
premsa@naturalistesgirona.org Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessiteu que el JavaScript estigui habilitat per a mostrar-la
Projecte NINAM
Gemma Gonzàlez
667597734


6 comentaris:

esplaiet tu també...però amb seny, eh...!